Benarkah Kerap Mandi Malam Punca Penyakit Paru-Paru Berair?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... Pernah tak dengar orang kata  " jangan suka mandi malam-malam, nanti paru-paru masuk air...

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Pernah tak dengar orang kata  " jangan suka mandi malam-malam, nanti paru-paru masuk air"...Biasa Mak-mak kita kan selalu pesan macam tu..Tapi benarkan perkara ini menjadi punca utama?

Sebenar ini adalah satu kepercayaan atau "mitos" yang biasa kita dengar dalam masyarakat Melayu berhubung soal mandi malam. Namun sehingga ke hari ini masih lagi kedengaran perkara ini.                            Man washing his hair in shower

 

Adakah benar mandi waktu malam punca penyakit paru-paru berair?

Sebenarnya adalah tidak benar...mandi malam tidak mendatangkan penyakit paru-paru berair, yang dikaitkan dengan masalah ini adalah Pulmonari Edema dan Pneumonia. 
pheunmia 


Pulmonari Edema adalah pengumpulan air berlebihan pada ruang tisu dan organ. Kesannya, paru-paru menjadi bengkak dan berair.

Punca berlakunya paru-paru berair adalah disebabkan oleh kecederaan pada permukaan paru-paru dan kegagalan fungsi kiri jantung. Jadi, kepercayaan sesetengah pihak mengaitkan punca kerap mandi malam dan menyebabkan air masuk kedalam paru-paru ketika mandi adalah salah.
 
Manakala penyakit Pneumonia pula disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus dalam paru-paru yang menyebabkan keradangan berlaku.

Malah Pneumonia juga boleh dijangkiti melalui udara yang disebarkan melalui air liur dan hingus pesakit. Cecair yang terdapat dalam paru-paru pula bukanlah sama seperti air yang kita minum atau air paip yang dikatakan masuk ke dalam paru-paru ketika mandi, tetapi ia adalah cecair yang dipenuhi nanah yang banyak malah adakalanya bercampur darah dan bendalir tubuh. 


Tanda Tanda Paru-paru Berair


 • Batuk berkahak atau mungkin disertai darah
 • Demam
 • Sesak nafas
 • Menggigil
 • Rasa letih dan cepat mengantuk
 • Sakit dada
 • Loya dan muntah apabila menarik nafas panjang
 • Cirit birit

Cara Merawat Paru Paru Berair


 1. Paru paru berair yang besar dan menyebabkan kesukaran bernafas perlu dirawat dengan kaedah penyedutan cecair di dalam kawasan terlibat menggunakan Thoracentesis.
 2. Paru paru berair yang kecil tidak memerlukan rawatan tetapi punca berlakunya paru paru berair perlu dikenalpasti dan dirawat.
 3. Jika ia berpunca caripada Pneumonia, pesakit akan diberi antibiotik. Sekiranya terdapat nanah terkumpul, ia akan disedut.
 4. Sekiranya perlu, pembedahan perlu dijalankan untuk mengeluarkan nanah.

 

BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU MERAWAT PARU-PARU BERAIR...

Selain mendapatkan rawatan doktor di hospital, anda juga boleh berikhtiar dengan mengamalkan vivix sebagai makanan tambahan anda setiap hari. Didalam kandungan vivix ini terdapat ramuan yang baik untuk membantu atasi masalah paru-paru berair ini iaitu Purple Carrot. Ini kerana purple carrot kaya dengan anthocyanins yang sangat membantu mengurangkan keradangan kerana ianya bersifat anti radang. 

Warna ungu pada obak ungu atau purple carrot adalah disebabkan kampoun antioksidan yang dikenali sebagai anhtocyanin. 

Antioksidan berfungsi untuk melawan serangan radikal bebas yang menyebabkan kerosakan sel secara kekal dan penyakit kronik seperti kanser, serangan jantung, kolesterol jahat tinggi, dan juga penyakit yang berhubungan dengan pernafasan.
Ada baiknya anda mencuba untuk mengatasi masalah paru-paru berair ini dengan amalan Vivix setiap hari. Diantara ramuan semula jadi yang terdapat di dalam Vivix juga salah satunya adalah Muscadine Grape. Muscadine Grape adalah anggur yang hebat yang satu-satunya anggur di alam ini yang mempunyai lebih satu kromosom, yang mana ahli sains percaya mengukuhkan profil polyphenolnya dan berpotensi untuk memanfaatkannya bagi kesihatan. 

Ia juga mengandungi asid ellagik dalam kepekatan yang tinggi, satu phyto-nutrient yang tidak dijumpai di dalam anggur jenis lain dan telah menunjukkan mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus dan anti-bakteria.Pengalaman Mereka Yang Mengambil Vivix untuk Masalah Paru-Paru BerairNo automatic alt text available.


Testimoni Pengguna Vivix untuk atasi masalah Paru-Paru berair.

Sebelum ni doktor x-ray paru-paru dan buat check seluruh badan dan suami kena tahan wad 1 minggu pada bulan 6. Doktor cakap kena tebukuntuk keluarkan air. Nur berkeras tak bagi suami ditebuk. Doktor pesan awal-awaltebuk ada risiko tak tebuk pun risiko. Tujuan tebuk hanya meredakan dan mengeluarkan air sahaja bukan sembuh.

Nur tetap dengan keputusan nur tak bagi doktor tebuk. Dah paru-paru berair bermacamlah disuspeknya masalah buah pinggang, jantung, darah tinggi, kencing manis pun ada. Makan Vivix habis 1 botol lepas tu berhenti pertengahan bulan 7. Pada bulan 8,9 10 tak makan apa-apa dan tak ambik Vivix.

Pada awal bulan 11 makan semula Vivix + Omega Guard sebab suami lelah sakit sesak nafas. Alhamdulillah tak sangka tadi check semua report clear. Subahanallah sampai minta doktor check betul-betul takut tersalah tengok kan. Doktor kata dah tak ada apa-apa. Air dalam paru-paru pun dah tak ada dan NORMAL semua. Kuman dalam paru-paru juga tak ada darah, air kencing semua clear.
Tak tahu mana nak dapatkan Vivix ni..usah risau boleh dapatkan dari saya..Bagi Kawasan Batu Pahat saya ada menyediakan perkhidmatan COD di sekitar Batu Pahat... Pengedar Vivix dan Pengedar Shaklee Batu Pahat
Anda juga boleh terus hubungi saya di talian 0111-9791281 (Azimah Khamis)

You Might Also Like

0 comments