Kenali Tanda-Tanda Kanser Kelenjar Air Liur...

Kanser Kalenjar Air liur mungkin jarang kita dengar berbanding dengar kanser-kanser yang lain seperti kanser payu dara, kanser tumor, k...


Doctor Examining Female Patient for Flu Symptoms

Kanser Kalenjar Air liur mungkin jarang kita dengar berbanding dengar kanser-kanser yang lain seperti kanser payu dara, kanser tumor, kanser hati dan sebagainya. 

Setiap orang di antara kita mempunyai sejumlah air liur yang tidak terhitung banyaknya. Fungsu utama kalenjar tersebut adalah untuk menghasilkan air liur yang diperlukan dalam proses pencernaan, pemakanan, pertuturan dan sebagainya. Ia juga berfungsi untuk memastikan mulut anda sentiasa lembap. 

 

Kalenjar kita dibahagiakan kepada dua jenis iaitu kalenjer utama (major ) dan kalenjar kecil(minor). Kalenjar utama terdiri daripada 3 pasang kalenjar air liur utama di bawah dan dibelakang rahang - parotid, sublingual dan submandibular ( disebut sebagai kalenjar utama) 

Manakala kalenjar minor pula terdapat di merata-rata lokasi seperti disepanjang saluran pencernaan terutamanya di lelangit, lidah, bibir, pipi dan di seluruh kawasan mulut dan tekak. 

Kalenjar Parotid adalah merupakan kalenjar terbesar dengan setiap satunya berjisim kira-kira 15gram. Ia terletak di bahagian hadapan dan sedikit bawah daripada telinga. Air liur yang dihasilkan daripada kalenjar ini akan di rembeskan ke dalam ronggan mulut melalui satu saluran sepanjang kira-kira lima sentimeter. 

Menurut Pensyarah Kanan Otorinolaringologi, Surgeri Kepala dan Leher, Hospital Univeristi Sains Malaysia, Dr irfan Muhammad berkata, 80 peratus kes ketumbuhan kelenjar air liur adalah terjadi kepada kelenjar Parotid dan mujurlah 80 peratus daripada keseluruhan kes bukanlah barah dan hanya memerlukan rawatan pembedahan mengeluarkan kelenjar tersebut.

Namun demikian, jika kes tersebut di dianogsi sebagai Kanser Parotid, keseluruhan kelenjar akan dibuang. Ini kerana walaupun sedikit ia perlu dibuang bagi mengelakkan ia berulang kembali dan merebak di kawasan lain.

Kes yang membabitkan kelenjar Parotid ini terbahagi kepada dua jenis iaitu kanser (malignant) atau bukan kanser (benign). Bagi kes yang telah disahkan adalah kanser, kebiasaannya pesakit akan berjumpa dengan doktor jika mengalami gejala seperti kelenjar di bahagian muka semakin membesar dan merasa sakit.

Selain itu, antara tanda-tanda yang menunjukkan kanser air liur telah menjadi semakin teruk adalah pesakit mengalami saraf muka lumpuh, senyuman senget, pipi tidak boleh kembung dan mata tidak boleh rapat ketika tidur.

Punca barah ini tidak dapat dikenalpasti secara terperinci. Namun ada dikaitakan dengan sesetengah sel dalam kelenjar air liur menjadi mutasi yang menyebabkan sel tumbuh dan terbahagi dengan pantas. Sel yang membentuk tumor boleh merebak ke tisu berdekatan.
 


Faktor Terjadi Kanser Kelenjar Air Liur

  • Faktor usia yang semakin meningkat
  • terdedah kepada radikal bebas
  • terdedah kepada bahan-bahan kimia
  • kurang penjagaan kesihatan mulut

Tanda-tanda Kanser Kelenjar Air Liur

  • Benjol atau bengkak di kawasan berdekatan rahang atau di dalam mulut atau leher
  • sebelah muka menjadi kebas
  • otot pada sebelah muka menjadi lemah
  • sakit yang berterusan di kawasan kelenjar air liur
  • sukar menelan
  • sukar membuka mulut

 

Rawatan Kanser Kelenjar Air Liur

#1-Pembedahan
Membabitkan bahagian kelenjar yang terjejas. Jika kanser ini kecil dan berada di kedudukan yang mudah dicapai, pembedahan akan dilakukan bagi membuang tumor dan sebahagian kecil tisu sihat di kelilingnya. Namun jika ia membabitkan tumor yang besar, doktor mungkin akan mengeluarkan keseluruhan kelenjar air liur. Malah jika sudah merebak ke stuktur berdekatan contohnya saraf muka atau tulang muka dan kulit, kemungkinan ia juga akan dibuang adalah sangat besar.

#2-Terapi Radiasi
Digunakan bagi membunuh sel barah selepas pembedahan. Ia juga boleh dibuat sebelum pembedahan untuk mengecutkan tumor dan memudahkan ia dibuang. Jika tumor terlalu besar dan berada di kawasan yang terlalu berisiko untuk dibuang, mungkin hanya terapi radiasi sahaja yang akan dilakukan.

#3- Kimoterapi 
Pilihan rawatan ini biasa dilakukan kepada pesakit kanser yang sudah berada di tahap yang teruk dan sudah merebak di bahagian tubuh yang lain.


 


                                            

Vivix merupakan minuman Botani yang kaya dengan sifar antioksidan dan antipenuaan secara semulajadi. Kandungan dalam Vivix membantu membaiki DNA dalam badan yang mengalami kerosakan akibat radikal bebas dan gaya hidup yang tidak menentu. 

Kajian pakar menunjukkan bahawa makanan yang tinggi kandungan Polifenol dan Resveratrol sangat sesuai untuk pesakit-pesakit kronik seperti kanser. Ramuan vivix 10 kali ganda lebih hebat dari resveratrol yang sangat membantu keuntuhan sel dan meningatkan hayat sel.

Vivix juga membantu mangaktifkan semula sel-sel yang terlibat dalam pengawalan genetik utama yang merosot. Oleh itu, menggalakkan sel yang rosak sihat semula. Bagi pesakit yang menjalankan kimoterapi, pengambilan vivix adalah sangat bagus.
Sebarang pertanyaan, order..boleh whtsap 0111-9791281
kak yong jual shaklee
Pengedar Shaklee Batu Pahat, Johor


You Might Also Like

1 comments