Apakah Kategori kesuburan Seorang Wanita

Kesuburan Wanita ***************** Ada dua benda je nak kena tengok bagi masalah kesuburan wanita ni. Apa dia? <Kuantiti dan Kualiti t...

Kesuburan Wanita
*****************

Ada dua benda je nak kena tengok bagi masalah kesuburan wanita ni. Apa dia?

<Kuantiti dan Kualiti telur (ovum)>

Masa kita lahir dulu (bayi perempuan) memang semulajadi dilahirkan dengan 1-2 juta folikel telur yang belum matang. MasyaAllah banyaknya!

Tetapi mengikut masa ia akan mula berkurang hingga 300,000 sahaja. Setiap bulan telur ini akan mencapai kematangannya dan keluar dari folikel tadi, bersedia untuk disenyawakan.

Semakin berusia seseorang wanita, semakin kurang telurnya.

<Kualiti Telur Wanita>

Kualiti telur seorang wanita akan menurun mengikut usia. Ia diukur dari segi bagaimana telur itu bersedia  untuk berkembang menjadi embrio.

Kenapa Kualiti Telur Wanita Menurun?
***********************************

Ada dua perkara juga yang menentukan.

✅jumlah KROMOSOM dalam telur
✅tenaga yang ada dalam sesuatu telur


Telur memerlukan jumlah kromosom yang sesuai  supaya dapat bergabung dengan jumlah kromosom dalam sperma. Jika jumlah kromosom tak sesuai maka tak berjayalah usaha nak hamil tu.

Tenaga
+++++

Tenaga telur juga memainkan peranan. Katakan jumlah kromosom dah sesuai, tapi tenaga tiada. Tenaga ni berkurang dengan usia seseorang, makin berusia makin tidak bertenaga.

Kerana masa nak bersenyawa tu, telur ni perlukan tenaga untuk “split”. Tenaga ni datangnya dari sel yang dipanggil MITOKONDRIA yangmana mitokondria inilah boleh beri menukarkan kepada tenaga.

Mitokondria ni akan semakin lemah seiring usia. Jadi bila mitokondria ni tiada tenaga sebabkan usia meningkat, maka teur tadi tak boleh nak “split”. Maka persenyawaan tidak berjaya.

Jadi kesimpulan yang kita nak kena fahami adalah nak kena jaga bab tenaga sel tu. nak kena tahu juga apa yang boleh berikan tenaga pada mitakondria ini.

Jawapannya ada pada VIVIX. Kalau korang ada masalah kesuburan, mungkin boleh usahakan cara ini. Mana tau berhasil setelah berusaha berkali-kali.


You Might Also Like

0 comments