Kenali Punca Dan Tanda-Tanda Awal Kanser Darah Atau Leukemia

Assalamualikum dan salam sejehtera semua... Dulu masa kecik-kecik Kak Yong pernah masuk hospital sebab demam..Masa tu umur 9 tahun sekola ...

Assalamualikum dan salam sejehtera semua...

Dulu masa kecik-kecik Kak Yong pernah masuk hospital sebab demam..Masa tu umur 9 tahun sekola darjah 5..Sebelah katil Kak Yong ni dia menghidap kanser darah atau leukemia, memang kesian tengok keadaan dia yang tak bermaya, pucat dan rambut nya gugur disebabkan menjalani rawatan kemoterapi...


 LEUKEMIA CONCEPTKanser darah atau leukemia adalah kanser yang menyerang sel-sel yang membentuk sel-sel darah dalam sum-sum tulang. Dalam keadaan normal, sel-sel darah putih akan berkembang dari masa ke semasa pada masa yang diperlukan oleh badan untuk melawan jangkitan yang muncul.

Bagi kes mereka yang menghidap kanser, tulang sum-sum menghasilkan sel-sel darah putih yang tidak normal. Ia tidak berfungsi dengan betul dan yang melampaui batas. Jumlah yang berlebihan akan menyebabkan berlakunya penompokan dalam sel-sel sum-sum tulang daripada darah yang sihat akan berkurangan. 


Leukemia vs Normal Blood 

Perbezaan Darah bagi mereka yang normal dan Darah pesakit Leukemia

Apakah yang menyebabkan terjadinya Leukemia?

Punca asas kanser darah atau leukemia ini tidak diketahui dengan pasti. Namun terdapat beberapa faktor dikatakan menjadi punca terjadinya kanser ini. Antara faktor-faktor termasuklah :

1) Keturunan. Jika anda mempunyai ahli keluarga yang mengalami kanser darah, risiko anda untuk mendapat kanser darah yang sama akan meningkat.

2)gangguan genatik seperti sindrom down

3) Menjalani rawatan kanser seperti kemoterapi atau radioterapo juga boleh mencetuskan kanser darah

4) kesan gangguan darah yang memberi kesan contohnya sindrom myelodyspastic

5) pendedahan kepada radiasi

Gejala-gejala Kanser darah

Setiap pesakit biasanya mengalami tanda-tanda atau gejala yang berbeza bergantung kepada jenis laluan kanser darah. Antara gejala kanser darah yang boleh kita kenalpasti adalah :

 • bengkak di bahagian noda limfa, hati atau limpa
 • bintik merah muncul pada kulit
 • demam yang berpanjangan dan berulang-ulang
 • jangkitan nampak terlalu kerap
 • peluh berlebihan terutama pada waktu malam
 • pendarahan mudah berlaku, contohnya hidung berdarah dengan kerap atau lebam
 • sakit dalam tulang atau sendi
 • kehilangan berat badan secara mendadak
 • sakit kepala
 • kurang selera makan
 • badan rasa seram sejuk

Jika anda atau ahli keluarga anda mempunyai gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Diagnosi dan Rawatan Kanser Darah

Penyakit kanser darah boleh dikenalpasti melalui pemeriksaan sum-sum tulang. Dalam prosuder ini, satu sample darah sum-sum diperolehi daripada sum-sum tulang yang kebiasannya tulang pinggul. Prosuder ini merupakan prosuder yang selamat dan hanya memerlukan bius setempat sahaja. Kemudian sample darah sum-sum ini akan diperiksa dengan menggunakan beberapa ujian khas untuk mengenalpasti jenis sel leukemia berkenaan.

Rawatan

Pada hari ini, kanser darah dapat dirawat dengan baik. Bergantung kepada jenis leukemia, rawatanya adalah berbeza-beza. Antara rawatan yang biasa dilakukan adalah :

1) Kemoterapi untuk membunuh sel-sel kanser
2) Radioterapi untuk memusnahkan dan menghalang pertumbuhan sel-sel kanser
3) Terapi biologi untuk membantu sistem imun mengenali dan sel-sel kanser menyerang
4) Stem sel stem untuk penggantian sum-sum tulang yang telah rosak


Kaedah lain yang boleh digunakan bagi merawat kanser darah ini adalah dengan mengambil suplemen shaklee di bawah yang terdiri daripada nutriferon dan vivix. Suplemen ini dapat membantu menguatkan keimunan tubuh badan bagi melawan penyakit ini. set kanser shaklee

 

Bagaimana Nutriferon bole membantu??


Mengukuhkan Sistem Imun dalam masa 3 hari – Ianya adalah satu-satunya interferon semulajadi didunia. Kajian-kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu merangsang dan mempertingkat secara keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk membunuh : T-cells, B-cells dan makrofag.

Melawan Kanser & Tumor – Interferon semulajadi mengandungi poliksakarida ang merangsang dan mengaktifkan immunoglubalin melawan sel-sel tumor dan kanser. Selain dari itu, ia juga mampu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu rawatan kemoterapi.

Formula unik Nutriferon merangsang pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman. 
Justeru itu sel-sel akan menjadi lebih sihat.


Bagaimana pula Vivix boleh membantu pesakit kanser?


Bahan-Bahan dalam VIVIX seperti resveratrol bertindak memperbaiki seawal peringkat DNA lagi. Sebab itulah, VIVIX mampu membantu pesakit kanser.

Dapat membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan tisu yang rosak terutamanya selepas pembedahan, radioterapi, kemoterapi atau rawatan perubatan lain.

Dapat membantu menghadapi kesan sampingan rawatan dengan lebih baik dan peluang sembuh dengan lebih baik.

Dapat meningkatkan sistem imun / ketahanan badan bagi membolehkan anda melawan kanser.
 
 
 
 Testimoni
 
ubat untuk leukemia 
 
 
 
 testimoni vivix,kanser payudara,kanser
 
 
Anda boleh mendapatkan kedua-dua vitamin ini daripada saya dengan menghubungi nombor yang tertera di bawah. Setiap pembelian,anda akan diberikan konsultasi dan tips pemakanan untuk mencegah kanser dari terus berulang.
 
 
kami ada menyediakan perkhidmatan ini disekitar Batu Pahat, Semerah, Parit Sulong, Parit Raja, Sri Gading, Sri Medan, Tongkang Pechah, Parit Yaani. Anda boleh terus menghubungi saya untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesana akan dihantar mengikut alamat yang anda berikan.


 
 

You Might Also Like

0 comments