Batuk berlarutan sehingga Berbulan-bulan Jangan Ambil mudah ye..Mungkin Salah satu Tanda Penyakit TIBI

Pernah dengar Penyakit Tibi tak? Mesti anda semua pernah dengar kan..Namun tak semua tahu akan bahaya penyakit ini. Ok Penyakit Tib...Pernah dengar Penyakit Tibi tak? Mesti anda semua pernah dengar kan..Namun tak semua tahu akan bahaya penyakit ini. Ok Penyakit Tibi atau lebih mudah adalah batuk kering. Penyakit ini jenis penyakit yang berjangkit dan sangat berbahaya kerana boleh membawa maut sekiranya pesakit tidak mendapat rawatan yang sempurna.

Penyakit TIBI disebabkan oleh sejenis kuman yang dipanggil TB(Tubercle Bacili) yang biasanya menjangkiti paru-paru. Ia juga boleh menyerang bahagian lain badan seperti selaput otak, tulang,kelenjar, buah pinggang dan kulit.

Sekiranya anda mengalami batuk dan mengambil masa yang lama untuk pulih, anda dinasihatakan untuk mendapat rawatan daripada doktor kerna bimbang anda dijangkiti penyakit Tibi.

Cara Penyakit Tibi Merebak

Penyakit Tibi boleh berjangkit melalui titisan cecair mulut dan hidung yang mengandungi kuman pesakit Tibi apabila mereka batuk, bersin dan barcakap. Sesiapa yang menyedut udara yang mengandungi cecair ini akan menghadapi risiko jangkitan kuman.


Tanda-tanda atau Gejala Penyakit TIBI

Ok kak yong nak share tanda-tanda penyakit Tibi ni, boleh jadi panduan kepada anda semua..ok berikit adalah tanda-tanda penyakit Tibi
 • Batuk berterusan lebih dari 2 minggu
 • Kahak yanb mengandungi darah
 • Demam dan Berpeluh lazimnya pada sebelah petang dan malam
 • Berat badan turun mendadak
 • Hilang selera makan
 • Sakit dada apabila batuk atau semasa menarik nafas panjang
 • Mudah letih, lesu

Jika anda mempunyai tanda-tanda seperti di atas, anda di minta ke hospital untuk melakukan pemeriksaan kesihatan. Antara pemeriksaan yang dilakukan ialah melakukan pemeriksaan kahak dan menjalani pemeriksaan X-ray. 

Penyakit Tibi ini boleh dicegah, antara pencegahan yang boleh dilakukan ialah :
 • Dapatkan suntikan BCG
 • Dapatkan pemeriksaan segeta sekiranya anda mengalami batuk beryerusan lebih dari 2 minggu.
 • Asingkan bilik tidur pesakit, jangan berkongsi pakaian, makana dan sebagainya

Tips untuk Pesakit TIBI

 1. Banyakkan cahaya matahari masuk ke dalam rumah. Ini kerana cahaya matahari boleh membunuh kuman TIBI
 2. Pastikan rumah anda mendapat pengudaraan yang sempurna dengan membuka pintu dan tingkap 
 3. Amalkan cara hidup sihat dan makan makanan seimbang
 4. Mentup mulut apabila batuk atau bersin
 5. Elakkan duduk di tempat yang sesak dan gelap seperti asrama, hostel
 6. Ambil ubat atau vitamin tambahan

Vitamin Shaklee Membantu Merawat Penyakit Tibi

Ok kak yong nak share vitamin yang bagus untuk merawat penyakit Tibi ni, ok vitamin yang kak yong maksudkan adalah Vivix Shaklee..Pernah dengar Vivix shakle..ok kenapa Vivix, sebabnya Vivix mempunyai 4 Ciri utama iaitu:


 1. Membaiki dan melindungi sel
 2. Mempertahankan mengawal genetik
 3. Memberi tenaga kepada sel
 4. Memingkatkan prestasi dan melambatkan penghasilan Protrin AGE


                                                         cara beli vivix dengan agen shaklee sahTestimoni Pesakit Tibi"Bila vivix berjaya menyembuhkan penyakit TIBI ayah mertua, daku yang ada history penyakit TIBI memang lah kagum..Hello schema ubat hospital kerajaan sangat lah azab..tu ada 2 option eiyher amek ubat or cucuk..ari2 kena makan ubat, yang paling tah tahan ubat kaler merah tu..ngan kencing-kencing ko jadi merah..belum masuk xleh tahan ubat kaler putih 3 biji..baru letak kat lidah dah rasa pahit sampai muntah-muntahSebab tulah ramai orang tua sanggup tak makan ubat tibi..teruk ooo...bila yana cakap ayah mertua beliau sembuh dengan amalkan vivix memang daku kagum!!Pertanyaan dan order boleh whtsap kak yong ye 0111-9791281
Pengedar Shaklee Batu PahatYou Might Also Like

0 comments